NIEUWS

Gemiddeld een SEHstop van 38 minuten per dag

16 april 2023

Door overbelasting was een SEH in januari gemiddeld 38 minuten per dag gesloten voor ambulances. In totaal werd er 571 keer een SEHstop afgegeven. De SEH’s in Noord en Midden zijn met gemiddeld 60 minuten het langst in januari gesloten. Regio Oost kwam het beste naar voren met 8 minuten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verzocht om een inventarisatie te maken van het aantal SEH-stops in januari 2023. Dit is de eerste keer dat zo’n inventarisatie werd uitgevoerd. Omdat de drie regio’s Euregio, Brabant en Limburg niet via het LPZ worden geregistreerd, zijn deze niet meegenomen in de inventarisatie.

Uitleg SEHstop

Wanneer er een capaciteitsprobleem ontstaat, kan er een SEHstop worden ingesteld. Deze stop is een signaal voor ambulances dat zij beter kunnen uitwijken naar een andere locatie. Hierdoor wordt de overvolle SEH tijdelijk ontzien, de patiënt wordt in de andere SEH sneller geholpen en het ambulanceteam is sneller inzetbaar. Een SEH-stop geldt echter niet voor patiënten met een levensbedreigende acute zorgvraag. Deze patiënten worden altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, bijvoorbeeld bij de SEH’s van level-1 traumacentrum.

Bekijk alle resultaten van de inventarisatie in het rapport van LNAZ.

Bron: ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Recent nieuws

  • DeZorgBV over de professionele werkhouding

    11 april 2024

  • Anti-discriminatie beleid voor medewerkers van DeZorgBV

    11 april 2024

  • Dutch Medical Group en De Zorg BV gaan uit elkaar per 1 oktober 2023

    12 oktober 2023