NIEUWS

Wet toetreding zorgaanbieders in een notendop

7 februari 2023

Wet toetreding zorgaanbieders (WTZa) is een wet die zorgaanbieders verplicht om zich te registreren en te certificeren voordat ze zorg kunnen leveren aan patiënten. Het hoofddoel van de toetredingsregels is een verbetering van de zorgkwaliteit. Wij geven je de belangrijkste informatie over de WTZa.

Wie vallen er onder de WTZa?

Onder de WTZa vallen zorgaanbieders die zorg verlenen aan patiënten. Een startende of bestaande zorg- of jeugdhulpaanbieder bent, krijgt hiermee te maken. Dit kan zowel een instelling zijn als een zzp’er.

Weet jij niet of je onder de WTZa valt? Volg dan het stroomschema an het CBIG. Zo kan je zien welke onderdelen uit de Wet toetreding zorgaanbieders (WTZa) voor jou van toepassing zijn.
Ga naar het stroomschema

Wat moet ik als zzp’er doen?

Voor zzp’ers die beroepsmatig zorg verlenen geldt enkel de meldplicht. Doe daarom de kwaliteitscheck om te zien wat al op orde is en wat nog niet. Deze check kan je doen via de volgende website www.toetredingzorgaanbieders.nl/kwaliteitscheck. Daarnaast is het als bestaande zap’er belangrijk om te controleren of je in het LRZa staat. Dit kan via www.cibg.nl/LRZa. Als nieuwe zap’er moet je jezelf melden voordat je start. Hoe en waar je je kunt melden vind je op www.toetredingzorgaanbieders.nl/melden.

Voldoe aan wet- en regelgeving – WTZa abonnement

Om te voldoen aan alle wet- en regelgeving kan je jezelf aanmelden voor een WTZa-abonnement. Hiermee heb je basis op orde zoals klachtenregeling, kwaliteitssysteem, VOG aanvraag en online training. Daarnaast wordt je op de hoogte gehouden over actualiteiten.

Bron: Rijksoverheid / ZZPer in de zorg

Recent nieuws

  • DeZorgBV over de professionele werkhouding

    11 april 2024

  • Anti-discriminatie beleid voor medewerkers van DeZorgBV

    11 april 2024

  • Dutch Medical Group en De Zorg BV gaan uit elkaar per 1 oktober 2023

    12 oktober 2023